Bra vinterjacka

Köpa bra vinterjacka

En bra vinterjacka kräver vissa egenskaper. Det är några detaljer att tänka på när man ska köpa en bra och varm vinterjacka.

Tänk på:

Varmt foder. Dunjackor är ofta populära som vinterjackor och dessa gör vinterjackan varm. Men det finns jackor med bårde mer och mindre dun beroende på hur tjock och varm vinterjackan ska vara. Blandningen av foderstoppning kan även skilja mellan vinterjackorna. Dun är de små mjuka fjädrarna och ju mer dun desto bättre. Fjäder brukar användas för att fylla ut med vilket gör dunjacka billigare. Fjäder är lite större fjädrar som har lite hårdare ”ben” i mitten som kan stickas lite om man har otur. Fjädrarna i jackor brukar dock oavsett vara av den mjukare karaktören, men det som klassas som dun är den absolut finaste och mjukaste fjädertypen. En tjock dunjacka kan bli ganska tung.

Syntetstoppning kan hålla värmen minst lika bra som dun. Syntetstoppning kan göra vinterjackan både tunnare och lättare med bibehållen funktion. Det är viktigt att kolla vilken värmeklass som jackan har så att du inte köper en vinterjacka som inte klarar av tillräckligt låga temperaturer. Detta är något som många onlinebutiker kan vara dåliga med att informera om.

Bra täckning av kroppen. Speciellt halsen ska ha bra täckning men inte heller vara för trång. Det ska gå att dra upp dragkedjan långt och det ska vara en bra krage. Visst kan man komplettera med en halsduk men det bästa är om jackan har bra täckning av halsen redan från början och an tunnare halsduk kan användas som komplement de kallaste dagarna.

Tålighet mot väta. En vinterjacka ska klara av att motstå väta. Här finns det också olika nivåer och det beror på hur du använder vinterjackan. Komemr du inte vara ute på äventyr eller i pulkabacken så kan det räck med att vinterjackan står emot lättare regn. Men ju bättre vattentäthet desto bättre är det. Exempel på olika klasser:

2000 vattenpelare, är inte vattentät och motstår enbart viss väta och brukar omnämas i berskrivningarna som ”vattenavvisande”

5000 vattenpelare, motstår lättare regn under kortare perioder

10 000 vattenpelare eller bättre, klassas som vattentät och kan motstå kraftigt regn under flera timmar.

Vinterjackans längd, ju längre vinterjackan är destor bättre skydd för kroppen. Samtidigt så får du sämra rörlighet ju längre vinterjackan är. De flesta vill ändå ha en vinterjacka som täcker ner strax under rumpan. En längre vinterjacka blir mer som en vinterkappa, en kortare vinterjacka riskerar att inte täcka lika bra mot snö och blåst. Ofta är dock skidjackorna något kortare, men dessa kompletteras då med skidbyxor som har en byxlinning som går högt upp över magen och ofta kompletterad med hänglsen som håller byxorna uppe.

Säker förvaring. En bra vinterjacka ska ha säker förvaring med några fickor som har dragkedja som hindrar föremål från att trilla ut. Vinterjacka bör även ha minst ett par stora fickor på yttersidorna som rymmer både mössa och vantar.

Bra dragkedjor. En bra vinterjacka ska ha stora dragkedjor med bra dragskor som är lätta att få tag i och dra upp. Ju kraftigare dragkedja vinterjacka har desto lättare brukar det vara att använda dragkedjan.