Bra skidjacka – Helly Hansen, Burton, Parajumper med flera

En bra skidjacka till sportlovet önskar många just nu, man passsar på nu när det fortfarande är reatider. Var köper man då en bra skidjacka? Det finns hos många klädhandlare men framför allt hos sportbutikerna. Sportaffären har fokus på aktivt bruk när det gäller kläder och har bra sortiment för säsongen.

Helly Hansen

En skidjacka bör vara vattentät för de som är mycket aktiva i skidbackarna eller i pulkabacken, minst ska den vara vattentålig om man vet med sig att man inte kommer trilla i snön. Bra fodrad bör skidjackan också vara. Dun värmer men de jackor som är för kalla dagar väger ofta mer då, för aktivt bruk är jackorna ofta syntetfodrade helt och hållet istället. Det är dock viktigt att försäkra sig om att fodringen håller bra värmeklass.

Rymliga fickor är viktigt att ha så man har någonstans att förvara mössa och vantar när de inte är på. Är man aktiv likt vid utförsåkning så är det bästa att även ha dragkedjor till fickorna, det är ett måste för de fickor där värdesaker förvaras. Skidjackan ska alltså ha stora fickor som rymmer mössa och vantar samt separata fickor med dragkedja för mobiltelefon och andra värdesaker.

Dragkedjan är också en viktig detalj, ju mer kraftig och rejäl dragkedjan är desto stabilare och hållbar är den. Det är ofta dragkedjan som annars är delen som först går sönder på jacka och gör att en ny jacka behöver köpas.

Längden på jackan kan vara olika, el lång jacka eller parkas som de ofta kallas täcker och värmer mer hela kroppen men påverkar rörligheten lite, en kortare jacka ger bättre rörlighet men täcker inte kroppen lika bra. Kombineras med rätt typ av täckbyxor. Täckbyxorna ska gå upp en bit under jackan så inte snö kommer in om man trillar. Täckbyxorna bör även ha resår upptill som gör att byxorna helt täpper till mot kroppen och inte släpper in snö.

Burton

Samtidigt som man inte vill frysa så vill man inte heller bli för varm. Vid slalom eller snowboardåkning så rör man sig mycket i backen vilken i sin tur håller kroppen varm. Därav så gäller det att hitta balansen mellan mellan foder och rörlighet, skidjackor är därfor ofta lite tunnare men vattentäta än de jackor som används dagligen för promenader, pulkaåkning och annat bruk där ulsen inte går i högvarv lika mycket.

Parajumper

Synlighet är också viktigt, både i skidbacken och till vardags, en helvit jacka kanske inte är absolut bäst i skidbacken och en helt mörk jacka är inte det bästa att ha vid promenad i trafikerad miljö. Se över att jackan har bra reflexer, speciellt på mörka jackor.

Detta var några tips att tänka på vid köp av skidkläder.

Glöm inte att även ha en bra mössa och vindtäta varma tumvantar.

Jackorna i denna artikel hittas hos välsorterade sportbutiker som Stadium. Intersport, XXL med flera, Parajumper jackor hittas hos Johnells.